Kopioriginal چرا دم خرس كوتاه است؟
Rim og regler | 94–95 | Dari eventyr | 96–97 | Norske eventyr | 98–99 |
Gjennom århundrer har mennesker i alle land fortalt eventyr. Dette er en spennende måte å bli kjent med andre kulturer på. Menneskene, floraen og faunaen er forskjellige, men alle har et budskap. Eventyrene forsøker å formidle kunnskap, erfaring og livsvisdom. Opprinnelig var ikke eventyrene laget for barn. Men likevel passer mange av dem nettopp for barn. Det er tydelig hvem som er slemme eller snille, vakre eller stygge. Selv om det kan være skummelt underveis, får den onde sin straff, og det går bra til slutt.
Når vi forteller eventyr til barn, er det viktig at vi formidler dem slik de er skrevet, og ikke bruker andre ord og uttrykk – det avslører barn med en gang. Eventyr har gjerne et fast mønster, de er rike på ordspill og gjentagelser og har en slags «musikalitet» i språket. Tallet tre er ofte viktig. Vi kan møte tre brødre som skal ut i verden, like ting skjer tre ganger, trollet kan ha tre hoder. Norske eventyr begynner ofte med «Det var en gang …» og slutter med «Snipp, snapp, snute, så var eventyret ute».
Peter Christen Asbjørnsen (1812–1885) og Jørgen Moe (1813–1882) samlet og skrev de norske folkeeventyrene. Her møter vi Askeladden, gutten som alltid klarer seg, prinsesser og troll, huldre som bor i berget det blå, og dyr som kan snakke. Noe senere laget kunstnerne Theodor Kittelsen og Erik Werenskiold tegninger til eventyrene.
Jacob Grimm (1785–1863) og William Grimm (1786–1859) var to tyske eventyrsamlere. De var inspiratorer for Asbjørnsen og Moe. Eventyrene om Snøhvit, Askepott og Hans og Grete er kjent for de fleste, likeså Tornerose og lille Rødhette. Brødrene Grimms eventyr ble opptatt i UNESCOs verdensarv i 2005.
Danske Hans Christian Andersen (1805–1875) blir av mange ansett som verdens mest geniale eventyrforteller. Eventyrene er oversatt til over 100 språk og blitt til film, ballett og teaterforestillinger. Av de mest kjente er «Den stygge andungen», «Keiserens nye klær», «Den lille piken med svovelstikkene» og «Prinsessen på erten».
Æsop levde rundt år 600 f.Kr. og var slave på øye Samos i Hellas. Han var klokere enn de fleste og har skrevet historier fulle av livsvisdom, gjerne om dyr med menneskelige egenskaper. Fortellingene ble nedskrevet først rundt år 300 e.Kr. og har senere blitt gjendiktet. Fablene brukes over hele verden og trykkes stadig i barnebøker.
Elevene kan lage små dikt, inspirert av ord de kan eller har fått tips om. Alt kan foregå muntlig, eller elevene kan tegne eller skrive til diktene. Det kan jobbes med rimord i sanger og dikt, og det er viktig å fortelle at vi kan lage dikt uten rim! Slipp elevene løs!
Hvordan ser troll ut?
♫ Kua mi
Sidsel Mørck: Hit og dit-vers
Asbjørnsen og Moes eventyr «For barn»
Barnas store eventyrbok (utvalgte eventyr av Grimm, H.C. Andersen, Asbjørnsen og Moe)
Barnas store rim- og reglebok